lauantai 16. tammikuuta 2021

Kaupat kulman takana


Ollaan päästy neuvotteluissa jo niin pitkälle, että virallinen ostotarjouksemme on hyväksytty ja kaupanvahvistajaa tilaillaan. Pankkiin on toimitettu loput paperit ja kaupantekopaikkaa arvotaan (myyjä, ostaja ja välittäjä ollaan vähän kaikki eri puolilla Suomea). Haaveilu alkaa konkretisoitumaan!

Samalla pitää tehdä suunnitelmia lisää ja alkaa priorisoimaan, mitä sitä halutaan. Kuten aiemmin kirjoitin, on mökin lattia ihan ensimmäinen projekti. Samoin ehjä ja siisti tontille on ehdoton. Kaiken muun kanssa voidaan käyttää aikaa tarvittaessa enemmän tai vähemmän, mutta ilman näitä on mahdoton hoitaa muita asioita. Perinteisesti myös talvi yllätti, joten ainakaan nyt hetkeen ei päästä paikalle katsomaan ja urakoitsijan kanssa ihmettelemään töitä - tietä kun ei ihan pihaan asti aurata ja turha töitäkään sopia tehtäväksi sen enempää ennen kun pystyy. Alustava varaus paikalliselta tutulta urakoitsijalta on jo. 

Samalla voi alkaa miettimään myös pidemmälle kesän "ilmaisia" hommia. Pihaa pitää niittää sen päästyä valloilleen hoitamattomana, samoin rannasta pitää kaivaa kaislikon seasta laiturin pohja esille. Minkä verran sitä haluaa edes avata? Ollaan saamassa pieni soutuvene, sille pitää mahtua tilaa sekä lapsille uimaan. Montaa metriä sitä ei tarvi, sillä luonnontilainen ranta on kuitenkin myös suojaisa samalla. Koneellisesti ei tätä olla tekemässä, sillä niin pahasti se ei ole ummessa ainakaan toistaiseksi. Ympäristöviraston sivuilla onkin hyviä ohjeita, miten vesikasveja voi niittää sekä rantoja hoitaa. 

perjantai 8. tammikuuta 2021

Isommat remontit


Tarjouksia on liikkunut edes ja takaisin nyt, ehkäpä tässä päästään hinnasta sopiin pian. Sillä aikaa voin jatkaa haaveilua ja suunnittelua (ja toisaalta pettyä sitten, jos ei tämä homma menekään maaliin asti). Alueella on tosiaan oman puolen sukuni mökkejä ollut jo 50-luvulta lähtien, joten paikallisiin toimijoihin on yllättävän hyvät kontaktit. Itseasiassa yritys Y, jolta äitini kyseli vähän taustatietoja kohteesta, kertoi tehneensä 10 vuotta sitten tähän haluamaamme kohteeseen jonkinlaisia pikkuremppoja ja osasi kertoa taustoja enemmänkin. 

Näiden perusteella kohteesta tulee tarkistaa siis ainakin sähkö"viritelmät" ja lattia tosiaan uusia kokonaan koolauksia myöten. Yritys Y lupasi antaa hyvän tarjouksen työnteosta ja heillä on ollutkin ihan hyvä hinta-laatusuhde aina. Mielummin käyttää tuttuja toimittajia, joista tietää mitä saa. 

Lattian lisäksi muutama betoninen kivijalka täytyy vaihtaa, ovat päässet murtumaan. Ilmeisesti lattian koolauksia ei myöskään ole kiinnitetty niihin kivijalkoihin ja mökki vähän kuin huterasti seissyt niiden päällä. Katolle taas tulee piippu pellittää ja reunimmaiset laudat vaihtaa toiselta puolen - jostain syystä tippapelti on takareunassa mutta ei etureunassa. Samoin kourut täytyy lisätä, ne löytyy mökistä vain edestä ja osittain. 

Jätelava ja sen tyhjennys saadaan myös kyseisen toimijan kautta tarvittaessa, joten josko tästä nimiä saadaan papereihin, niin voi keväälle suunnitella yhden puuhaviikonlopun purkiessa paikalta kaikkea mahdollista pois. 

tiistai 5. tammikuuta 2021

Tupa

Tuvan pohjan pyöritys oli yksi ensimmäisistä asioista, joita aloin tekemään kun kohde bongattiin. Riittääkö meillä neljälle hengelle 30 m2 mökki saunoineen? Omassa lapsuuden perheessäni on aina oltu pienehkössä mökissä - ja tästä syystä sinne ei mahdutakaan kaikki kerrallaan. Saatuamme välittäjältä pohjapiirustuksen ja käytyämme tarkistusmittaamassa itse kohteessa, aloitin Ikean työkaluilla pohjan pyörittelyn. 


Mökin koko on siis 30 m2. Näistä tupaan jää vajaa 20 m2. Juoksevaa vettä ei kohteessa ole, ja toisaalta emme sellaista kaipaakaan. Näin ollen keittiöön haluamme vain jääkaappi + pakastin esimerkiksi jenkkikaappina, erillisuuni keraamisella pinnalla sekä laatikostoja ja työtasoa. Suunnitelmissa on valkoiset 60 cm leveät laatikostot, ja vaalea puinen työtaso siihen päälle. 
Kustannusarvio kalusteet: 650 €
Kustannusarvio kodinkoneet: 700 €

Kuvassa olevan sohvan kohdalle haaveilen sohvasta, jonka saa vedettyä tarvittaessa vuoteeksi ja jossa olisi säilytystilaa. Ikea Hemnes-sohvasänky olisi lähellä sitä, mitä ajatuksissani on tuohon kohtaan. Kustannusarvio patjoineen: 510 €. 

Tupaan sisään haluaisin myös pöydän ja tuolit, sillä vaikka mökillä on ajatus syödä aina ulkona, on tässä mökissä kuisti toistaiseksi sen mallinen, että siihen ei järkevästi saada sateen suojaan pöytiä. Kunnes joskus terassia suurennetaan ja vähän katetaan, on syöminen todennäköisesti sisällä huonolla ilmalla ja näitähän Suomen kesässä ja syksyssä voi olla enemmänkin. Jokin moderni pirttipöytä tai vastaava voisi olla kiva, ja penkit - ei tuoleja. 

Ongelma on, että tilan ollessa pieni, ei siihen mitään isoja kalusteita saa. Veke-kalusteen Ruska-sarjan pöytä penkkeineen olisi ihana, mutta aavistuksen (30 cm) liian iso. Toisaalta jakkarat ja klaffipöytä olisi myös hyvä idea, koska ne saisi siivottua pienempään kasaan tarvittaessa. 
Kustannusarvio:  800 €

Näiden lisäksi jonkinlainen senkki / säilytysratkaisu vielä viimeiselle seinälle ulko-oven viereen, johon saisi esimerkiksi ulkovaatteet laitettua. Seinille on ajatus muutamia seinähyllyjä myös laittaa, joille voi kirjoja & lautapelejä & astioita pistää vähän esille. Näistä ei ole tarkempia ajatuksia vielä lainkaan. 

Kustannusarvio tuvan kalustukselle tällä hetkellä 2660 €

sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Sopiva kohde


Olemme etsiskelleet viimeisten 5-7 vuoden aikana välillä aktiivisemmin, välillä vähemmän aktiivisemmin sopivaa mökkiä perheelle. Kriteereinä on ollut järven ranta, hirsitalo ja sähköliittymä sekä maks. 3h ajomatka kotoa. Oman puoleni suvulla on etelä-Savossa hyvällä alueella mökkejä useampiakin, mutta suvun ollessa iso, ei sieltä aina tilaa löydy. 

Joulukuussa 2020 Etuovessa tulikin vastaan kohde, jossa alkoi olla kaikki kohdallaan. Samoilla seuduilla suvun mökkien kanssa, hirsimökki (Honkarakenteen), hiekkaranta, iso tontti, suunta etelään, sähköliittymä. Kuvien (ja hinnan) perusteella remonttia kohde tarvitsee paljonkin, mutta päätimme laitella ensimmäistä kertaa viestiä välittäjälle. Kävimme tammikuun alussa 2.1. katsomassa kohdetta lumisateessa ja nyt ollaankin tulisilla hiilillä, sillä jätimme kohteesta tarjouksen. 

Jos tarjous menee läpi, on meillä tiedossa remonttihommia! Ainakin seuraavat asiat pitäisi hoitaa jo tänä vuonna, jos halutaan päästä kohteessa mökkeilemään. 

  • lattian uusiminen
  • saunan uusiminen
  • uusi huussi 
  • piipun pellitys
  • sähkötöiden tarkastus
  • sisältä katon sekä ikkunanpuitteiden maalaus 
  • keittiön uusiminen 
Ekstraa olisi myös kiva 
  • laiturin uusiminen
  • varastorakennus
  • terassin ja kuistin uusiminen 
Excel pyörii jo vinhaa vauhtia sekä google, pyrkimys löytää sopivia urakoitsijoita osaan töistä ja osa tehdä itse.